с. Антимово

Село Антимово е разположено на по-малко от 2 километра от река Дунав. На брега на реката точно срещу селото е табелата 796 км където именно е разположен Дунав мост 2 или още известен като Мост “Нова Европа”. На същото място се намират останките на къмпинг Дунав, известен и посещаван в миналото от унгарци, германци (от ГДР) и др. и предпочитано място за развлечение на много видинчани и хора от съседните селища. Църквата в село Антимово е построена през 1860 г., с участието и безвъзмездната помощ на местните. Читалището в Антимово е основано през 1926 г.

В момента още сме в проучване на архитектурните стилове и влияния, сформирали уникалните фасади на местните къши. Очаквайте повече информация скоро.

Белла и Зорница

Автори на визуалното изследване в село Антимово са две дами от Видин, които споделят нашата любов към старите къщи и ги тачат като ценно наследство за региона. Свързахме се с Белла и Зорница покрай организацията на среща и дискусия на ruralheritage.bg с общността в в Ново село, а те станаха наши патньори и се съгласиха да предоставят снимките, с които да разширим съдържанието на виртуалната библиотека, съхраняваща архитектурни съкровища в селата.

Белла Антова е съосновател на сдружение “Естетика” – платформа за събития и креативни решения от Видин.
Личната й страст към архитектурата я тласка да се включва и инициира проекти, свързани с опазване и документиране на сгради във Видин и района, по-специално влашките села. Съвместната й работа с фотографа Зорница Мартинова ражда богато визуално съдържание на различни теми.

Зорница Мартинова е родом от Видин, студент трети курс “Реклама” в НБУ към момента (април 2024 г.). Фотографията е голямата и любов и още от последната си година в гимназия се запознава с екипа на “Естетика” и снима около 90% от техните събития и творчески проекти, включващи продуктови, градски, концептуални фотографии, портрети на местни хора и още. Споделя влечението на Белла към архитектурата и заедно имат издадени картички и принтове на градски и селски етюди от Видин и региона.