Делейна

Село Делейна се намира на 25 км западно от град Видин и на 1,5 – 2 км от границата с Република Сърбия.

За това не е случайно по-старите къщи в селото строени през  20-тe и  30-те години на миналия век да имат изразено Влашко влияние в декорацията,оформянето на покривите, входните пространства и традиционното засводяване на чердака.

Засводените чердаци виждаме и при по- късно строените къщи от времето на Социализма (60-те години) , които обаче вече са по-големи и по-високи масивни сгради, а чардакът от приземен се качва на второ ниво (като лоджия) и има масивни монолитни колони. Много често, почти в 95 % от случаите, лоджиите са боядисани в зелено и са изрисувани с шаблони и цветни бои. 

Фасадите са сравнително семпли, но доста често с ясно хоризонтално разделение между първия и втория етаж – чрез различен цвят и различно изпълнение на декоративната мазилка. При къщи строени малко по-късно, откриваме и по-обобщена визия на фасадата, като с еднаква мазилка и цвят е третирана цялата фасада.

На фона на семплите фасади, интериорите на къщите изненадват с изобилие на цветове и форми. Всяка стая е решена в индивидуален цвят и комбинации от шаблони. Шаблоните са различни видове- от геометрични и абстрактни до флорални – с цветя ,дървета , понякога дори с животни. Боядисването през шаблона ставало с пулверизатор с тръбичка, през който се е издухвала боята. По този начин се постигат  многоцветните форми с преливания и  градиенти на цветовете. Освен с шаблони , боядисването на стените в интериорите ставало и с валяци, при които обаче се получават едноцветни форми-отпечатък. Среща се и техника, при която стената последователно се минава с 2 различни по форми валяци с различен цвят и така се е получила една по-сложна и богата декорация.

Относно плановете и организацията на къщите – в повечето случаи двата етажа имат отделни входове,съответно външно стълбище за горно ниво.Долният етаж е имал по-скоро стопански и дневни функции, а на горно ниво са били спалните. Влизало се е в едно общо пространство, което е функционирало едновременно като дневна и коридор и осъществява връзка през двойна врата с голямата цветна лоджия. Входът почти винаги е разположен централно ,а стаите – симетрично от 2-те страни на този широк коридор. Въпреки ,че къщите са строени през 60-те години, тоалетните в повечето случаи са били външни.Открихме само една къща с интегрирано вътрешно стълбище и тоалетна.

Ако имате интересна информация относно архитектурните похвати на този тип къщи, споделете я с нас ,за да обогатим сайта!

Влог серия