Килифарево

Става ясно, че Килифарево е било селище със стара история, което през 1973г., по времето на социализма, е обявено за град. Много бихме искали да научим повече за това градче и неговата архитектура, защото в него прекарахме малко време на свечеряване, посветено основно на къщата на Трифон Саралиев.

Къщата на Трифон Саралиев е в началото на града и на улицата, кръстена на негово име. Строена е в началото на 20-те години, като информацията е ,че плановете й са закупени от австрийски архитект. Историята на къщата е много романтична и трагична и с нея можете да се запознаете от този линк

Визията на сградата е доста еклектична и комбинира няколко стила и влияния. От северо-западната страна изглежда като класическа вила с покрит и остъклен чердак, изпълнен с „тухлена” зидария, който от своя страна е заобиколен от два фронтона с различна форма, цвят, стил и височина. Този към вътрешния двор, под който е раположена голяма полукръгла  тераса, има класическа визия и сецесионова декорация, докато този към улицата е със заоблен покрив с къса стреха (по-нетипичен за нашите ширини)  над малка тераса. Така покривът на къщата изглежда като “сглобен” от покривите на 3 различни къщи. От задната страна пък намираме тесен триъгълен фронтон оново със стреха и малка тераса в центъра. Разнообразието в покрива се допълва с разнообразието в приложената декорацията – откриваме както геометрични фигури, така и органични форми и растителна украса. Силуетът и издължените пропорции на предната фасада са подчертани допълнително с два пиластра и тяхната перспективна орнаментика.

Къщата изглежда стройна и висока и това се дължи на малката стъпка в план и фактът, че е почти триетажна – едно полу-вкопано ниво, два жилищни етажа и тавански помещения с малки прозорци и тераски. Планът и разпределението на сградата също са по-нестандартни и по-„разчупени” от характерните за времето вили в района.

Очевиден е “вграденият” в стила на сградата стремеж на собственика да впечатли бъдещата си невеста. Към  момента обаче тя е напълно изоставена и рушаща се, а ние задаваме въпроса важна ли е тя като архитектурен образец, който е уникален и неповторим на вид.

След огледа на къщата на Трифон Саралиев, продължихме разходката си надолу по улицата, като къщите разположени двустранно на улицата са наистина забележителни.

Натъкнахме са на богато декорирана обществена сграда, която е на ъгъла с улица „Иван Вазов”, като поради късния час не разбрахме каква е нейната история и функция. Много бихме искали да проникнем в нея и да разберем повече за статутът й и на какво се дължи тази наистина впечатляваща украса.

Продължавайки още надолу по улицата заварихме редови къщи, които на приземен етаж са служили като търговски обекти – дюкяни ,работилници или кафенета, а горният етаж е бил жилищен. Декорацията е характерна за началото на 20-ти век , 20-те и 30-те години с типичните западно-европейски и руски влияния.

В заключение бихме казали ,че тепърва ни предстои да съберем още нови и вълнуващи факти за сградите в Килифарево. Ще се радваме да допълнием заедно липсващата информация.

Влог серия