с. Покрайна

Село Покрайна се намира в съседство с град Видин, на 5 километра северно от центъра на града. Поради близостта до областния град селото е едно от най-големите в областта. Разположено е под големия завой на река Дунав, заобиколено от три страни от реката – север, изток и юг. Възниква като чифликчийско село и се споменава в турски източници още в началото на 18в. под името Селище. Благодарение на доброволен труд и дарения от местните са построени храмът – „Света Троица“ през 1884 г., училището и читалище „Просвета-1927“, последното от който вече е единственото културно средище в селото.

В момента още сме в проучване на архитектурните стилове и влияния, сформирали уникалните фасади на местните къши. Очаквайте повече информация скоро.

Белла и Зорница

Автори на визуалното изследване в село Антимово са две дами от Видин, които споделят нашата любов към старите къщи и ги тачат като ценно наследство за региона. Свързахме се с Белла и Зорница покрай организацията на среща и дискусия на ruralheritage.bg с общността в в Ново село, а те станаха наши патньори и се съгласиха да предоставят снимките, с които да разширим съдържанието на виртуалната библиотека, съхраняваща архитектурни съкровища в селата.

Белла Антова е съосновател на сдружение “Естетика” – платформа за събития и креативни решения от Видин.
Личната й страст към архитектурата я тласка да се включва и инициира проекти, свързани с опазване и документиране на сгради във Видин и района, по-специално влашките села. Съвместната й работа с фотографа Зорница Мартинова ражда богато визуално съдържание на различни теми.

Зорница Мартинова е родом от Видин, студент трети курс “Реклама” в НБУ към момента (април 2024 г.). Фотографията е голямата и любов и още от последната си година в гимназия се запознава с екипа на “Естетика” и снима около 90% от техните събития и творчески проекти, включващи продуктови, градски, концептуални фотографии, портрети на местни хора и още. Споделя влечението на Белла към архитектурата и заедно имат издадени картички и принтове на градски и селски етюди от Видин и региона.